No Hoof - No Horse

En vejledning til sunde hove


Mange gange hører, ser – og læser man om heste med dårlige hove. Definitioner af dårlige hove, er der mange af. Tørre, flækkede, ømme, tynde, dårlig vækst og flere til. Så hvordan får hesten en sund hov? Og hvad kan du gøre for at hjælpe hesten godt på vej?


- Vi har lavet en lille vejledning hvor vi beskriver de vigtigste ting for en optimal og sund hov, samt de vigtigste bestanddele du skal kigge efter når du vil give et tilskud.


1. Hestens foderplan


det første punkt, du skal kigge på er hestens fodring – både tilskudsfoder og grovfoder. Hesten skal have flere behov dækket, for at hesten – og dens hove fungerer optimalt.


Hesten må ikke have mangel på proteiner, vitaminer og mineraler. Hesten skal have en tilpas mængde grovfoder af god kvalitet – og det er nok det vigtigste!


For højt indhold af sukker og stivelse i både tilskudsfoder og grovfoder kan påvirke hov kvaliteten og hov væksten, det er derfor optimalt at se på indholdet af dette, når der vælges tilskudsfoder. Det er ikke altid let at kende indholdet i grovfoderet, og en god idé er, at vælge grovfoder hvor der er lavet en analyse på indholdet. Producerer man selv sit grovfoder, kan man udtage prøver og derved få lavet en analyse – det koster ikke det helt vilde, og det er rigtig godt at have, for at kunne lave en præcis foderplan til heste.


Som udgangspunkt skal heste have minimum 1,5kg (ca 2kg grovfoder) tørstof pr 100kg. Det vil sige at en hest på 500kg har behov for ihvertfald min. 7,5kg tørstof om dagen, hvis man regner med 1,5kg. Hvilket svarer til ca 10kg grovfoder. 


Når der vælges tilskudsfoder – som også tidligere er kendt som kraftfoder eller fuldfoder, er det en god ide, at gå efter et lavt indhold af sukker og stivelse, samt en sammensætning der er baseret på fibre og grønt, frem for korn.


Du kan som hesteejer få lagt en tilpasset foderplan, hos producenten af det foder du bruger, samt hos forhandlere, foderkonsulenter eller uvildige. Du kan også selv købe dig til et foderprogram.


Obs: Græs antages som grovfoder :-) 


2. Smed, klima og miljø


Én anden ting, der er super vigtig, er regelmæssige besøg af smeden. Smeden kan også vejlede og rådgive dig til en sundere hov – og tilmed anbefale produkter der vil passe til din hest. Det er individuelt fra hest til hest, hvor længe der kan gå, før de har behov for beskæring af hovene, men man plejer at sige omkring 6-8 uger. Det kan være oplagt at få en fast aftale med smeden.


Klimaet i Danmark, det kender vi alle. Hvornår regner det ikke? Har hesten ofte våde hove, kan dette give anledning til bakterier og svampe, som kan have indvirkning på hoven. Det er derfor godt, at sikre sig, at de meget våde og mudrede områder på folden bliver ordnet – med måtter, flis, grus, eller div. Gamacher der er lavet til at forhindre våde ben. Her er det forskelligt hvilke løsninger der er den passende både for dig, men også for hesten og din fold. Tager du din hest ind fra fold, er det en god ide at tørre benene af og rense hovene godt, inden den sættes i boks. Samtidig er boksen også en faktor der spiller ind, det er nemlig vigtigt at den er ren og tør – hver dag. At der er en god og tør bund. Ved udmugninger kan man med fordel desinficere boksen med egnede produkter.


3. Det rette hov-tilskud


Skulle der være behov, for at tildele et tilskud, vil vi i dette afsnit fortælle lidt om de bestanddele vi synes er vigtige. Du har sikkert hørt det, eller måske kender du og bruger du allerede biotin?


Det er det mest kendte tilskudsprodukt til hove – men hoven har faktisk brug for yderligere.


Vi anbefaler at du finder et tilskud som indeholder;


Biotin og andre B-vitaminer – Biotin og B-vitaminer producerer hesten faktisk selv, og burde med korrekt fodring producere nok til alle b-vitaminernes funktioner. Men nogle heste, har brug for et tilskud. Hos biotin er det endnu ikke helt fastlagt, om et tilskud af dette alene, styrker hoven og væksten. B-vitaminer har mange vigtige funktioner i hestens krop – og er kendt som vigtige byggesten til både hud, hove og pels. B-vitamin kan i realiteten ikke overdoseres, da det er et vandopløseligt vitamin, og overskud føres ud med urinen – dog skal der ikke bare fyldes på, fordi man mener det god. Alt med måde.


Aminosyrer, proteiner og svovl – Det er rigtigt nørdet, men kort og godt, er aminosyrer – essentielle aminosyrer – dem som sikrer kroppens funktioner og dannelser. Hovens horn, består hovedsageligt af kreatin som bygget af svovlholdige aminosyrer. Hesten kan ikke selv danne hverken aminosyren methionin eller cystin. Så dit produkt bør som min. indeholde dette. De fire essentielle aminosyrer er methionin, cystin, threonin, og lysin


Mineraler – Nogle mineraler indgår i cellerne og dannelsen af disse – det er vigtigt at når noget skal dannes/opbygges, at hesten får nok af disse. Derfor bør dit produkt indeholde Zink og kobber.


Kieselgur – Kieselgur indeholder flere forskellige mineraler, blandt andet Silica, som også er med til at styrke hud, hove og pels. Derfor skal du ikke være ked af at finde et produkt som indeholder dette.


Ølgær – Ølgær indeholder hele B-vitamin komplekset. Ølgær er samtidig en gærkultur der har positiv indvirkning på tarm og fordøjelsen, og desuden leverer ølgær også aminosyrer og mineraler. Styrker derfor både hud, pels, hove og fordøjelsen.


Lecithin – Lecithin er en olie, der er udvundet fra levende planteceller. Lecithin hjælper på optagelse og fordøjelse af fedt og olier, men styrker samtidig optagelsen og fordøjelse af både stivelse, vitaminer og mineraler. Olie er godt for hud og pels.


E-vitamin – et naturligt antioxidant, beskytter muskler, celler og understøtter immunforsvaret. E-vitamin er et fedt opløseligt vitamin. 


C-vitaminer – danner antistoffer mod evt. infektioner. Det er vigtigt med C-vitamin da det indgår i dannelsen af brusk og knogler. Støtter immunforsvaret. Der findes et højt indhold af C-vitamin i hyben. 


4. Varighed


Det tager tid, for hoven at vokse - igen er det individuelt fra hest til hest hvor meget og hvor hurtigt hovene vokser. Derfor anbefaler vi at en tilskud tildeles i min. 6 mdr - og så kan du revurdere om du syner effekt. 


5. Anbefaling 

Lexa Biotin plus, og andre tilskudsprodukter finder du via linket her. 

https://www.foderhandlen.dk/kategori/hud-og-pels


Du er velkommen til at rette henvendelse til os, hvis du oplever at din hest har problemer med hovene 

- Vi hjælper gerne med at kigge dit foder mangement igennem, og vejlede til det rigtige tilskudsprodukt.